زردی نوزاد یا هیپربیلیروبینمی نوزاد، یک وضعیت پرخطر برای نوزادان است که با افزایش غلظت بیلیروبین در خون نوزاد رخ میدهد. بیلیروبین یک پیگمنت یا رنگدانه زرد رنگ است که در سلولهای قرمز خون تولید میشود و با فعالیت کبد و دفع آن از بدن، رنگ پوست و سایر بافتهای بدن را تغییر میدهد. در نوزادان، کبد هنوز به طور کامل عملکرد خود را برای تجزیه بیلیروبین ندارد و به همین دلیل در بدنشان میتواند بیشتر از حد تجمع پیدا کند.
در صورتی که غلظت بیلیروبین در خون نوزاد بیشتر از مقدار معمول باشد، پوست و مخاط آن زرد میشود، این وضعیت را زردی فیزیولوژیک مینامند و معمولاً بهطور خودبخودی در چند روز اول پس از تولد بهبود مییابد. اما در برخی از موارد، غلظت بیلیروبین در خون نوزاد به حدی بالا میرود که به صورت خطرناکی سمی شود و مشکلاتی نظیر کمخونی، اختلال در عملکرد مغز و کمبود اکسیژن را به وجود میآورد. این حالت زردی پاتولوژیک نامیده میشود و نیاز به درمان دارد.
درمان زردی نوزاد معمولاً با پایین آوردن بیلیروبین از بدن نوزاد صورت میگیرد، این کار با استفاده از دستگاه فتوتراپی یا همان دستگاه زردی نوزاد، که نور خاصی تابانده و بیلیروبین را از بدن نوزاد دفع میکند، انجام میشود.
باید بگوییم بیماری زردی در دوران بارداری قابل پیش گیری نیست و هیچگونه اقدامی برای جلوگیری آن قابل انجام نیست. دلایل زردی در نوزادان باهم کاملا متفاوت است. نوزادهای مختلف با دلیل های غیر یکسان به بیماری زردی مبتلا میشوند. پس نوع زردی هر نوزاد با دیگری متفاوت است.
در ادامه به انواع مختلف زردی در نوزادان میپردازیم.
زردی فیزیولوژیک یا Physiologic jaundice:
زردی فیزیولوژیک، یک نوع شایع از زردی است که تا ۶۰ درصد از نوزادان را تحت تاثیر قرار می دهد. که ناشی از تجزیه طبیعی سلول های خون قرمز در بدن و تجمع بیلی روبین در خون ایجاد می شود. اگر سطح بیلی روبین در خون بیش از حد بالا باشد، می تواند باعث زردی پوست و سفیدی چشم شود که علائم مشخصه بیماری زردی یا یرقان هستند.
زردی فیزیولوژیک معمولاً در چند روز اول زندگی نوزاد ظاهر می شود و بدون نیاز به درمان از بین میرود. اما اگر تجمع بیلی روبین در خون بیش از اندازه باشد حتما باید درمان برای آن صورت گیرد.
دقیقاً علت زردی فیزیولوژیک در کودکان نوزاد مشخص نیست، اما میتواند با کامل نشدن کبد در نوزادان مرتبط باشد. کبد مسئول دفع و حذف بیلی روبین اضافه از بدن است و در نوزادان، این فرایند ممکن است کندتر یا اصلا صورت نگیرد. علاوه بر این، نوزادان سطح بالاتری از سلول های خون قرمز نسبت به افراد بزرگتر دارند، که می تواند بعد از شکسته شدن تبدیل بیلی روبین شود.
یکی از انواع دلایل زردی فیزیولوژیک کم بودن شیر مادر در روزهای ابتدای تولد نوزاد است. مادران معمولا در روزهای ابتدای زایمان شیر کمتری در بدنشان تولید میشود. یا قادر به دادن شیر به فرزنشان نیستند. همین دلیل برای بالا رفتن زردی نوزاد کافیست. در این صورت نوزاد گرسنه خواهند ماند و شیر مورد نیاز به او نمیرسد. با کم بودن تغذیه فرزند دلبندتان او به بیماری زردی مبتلا خواهد شد.
درمان زردی فیزیولوزیک اصولا استفاده از دستگاه فتوتراپی با نام علمی neonatal jaundice machine یا Phototherapy است. شما برای اجاره دستگاه زردی نوزاد در شهریار می توانید از خدمات شبانه روزی ما استفاده کنید.
زردی پاتولوژیک یا Pathological jaundice:
زردی پاتولوژیک نوزاد یکی از انواع زردی است که به خاطر افزایش سطح بیلیروبین در خون، باعث زردی پوست و سفیدی چشمها و در نهایت کل بدن میشود. این نوع زردی ناشی از بیماری یا شرایط خاصی است که معمولا در نوزادان رخ میدهد. برخلاف زردی فیزیولوژیک که در نوزادان رایج است و به عنوان یک شرایط طبیعی محسوب میشود، زردی پاتولوژیک به دلیل بیماری یا عارضه خاص رخ میدهد.
علل شایع زردی پاتولوژیک شامل بیماریهای کبدی، ناسازگار بودن گروه خون مادر و نوزاد و یا وجود عفونت در بدن نوزاد میباشند. عوامل دیگر میتوانند عوامل دارویی هم میتوانند باعث تخریب سلولهای قرمز خون میشوند.
درمان زردی پاتولوژیک بسته به علت اصلی و شدت آن میتواند طول درمان های متفاوتی داشته باشد. درمان این نوع از زردی هم مثل زردی فیزیولوژیک استفاده و اجاره دستگاه زردی نوزاد با نام علمی neonatal jaundice machine یا Phototherapy است.
زردی شیر مادر یا Breast milk jaundice:
زردی شیر مادر یا Breast milk jaundice، نوعی از زردی نوزاد است که در بعضی از نوزادان شیرخوار رخ میدهد. این نوع زردی به دلیل موادی که در شیر مادر وجود دارند و با تجزیه بیلیروبین در کبد مداخله میکنند، ایجاد میشود. علل دقیق این مواد هنوز مشخص نیست، اما تحقیقات نشان داده است که این مواد با افزایش شیر مادر در بدن نوزاد افزایش مییابند.
اگر زردی شیر مادر خفیف باشد، نیاز به درمان ندارند و تا ۱-۲ ماه پس از تولد خاتمه مییابد. با این حال، در موارد شدید،نوزاد باید تحت مراقبت پزشکی و درمانی قرار گیرد. در صورت افزایش سریع سطح بیلیروبین در خون نوزاد، پزشک برای کنترل بیشتر سطح بیلیروبین، فوتوتراپی یا تعویض خون را توصیه کند.
در این نوع از زردی بسیاری از پزشکان نوزاد را از خوردن شیر مادر منع میکنند. شیر مادر به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت قطع میشود. در این مدت نوزاد از شیر های مصنوعی یا شیرخشک تغذیه میشود. نرسیدن شیر مادر به بدن نوزاد باعث کاهش سطح بیلی روبین در خون او میشود.
اکثر مادران برای خشک شدن شیر خود در این مدت بسیار نگران هستند و تمایلی به منع کردن شیر خودشان از نوزاد را ندارند. در این باره میگوییم که نگران نباشید اگر در این حین شیر مادر دوشیده شود مشکلی در آینده برای شیر مادر نخواهید داشت.
اگر هم نگران شیر خشکی شدن نوزاد در آینده هستید، نگران نباشید. چرا که نوزاد طعم شیر را متوجه نمی شود و فقط به روان بودن سر شیشه عادت می کند. اگر از قاشق و یا قطره چکان برای تغذیه استفاده کنید، هیچ مشکلی برای روزهای بعد نخواهید داشت.
البته برای درمان، فقط قطع کردن شیر مادر کافی نیست. نوزاد باید تحت نور درمانی و فتوتراپی قرار بگیرد. با این کار تجمع بیلیروبین در خون نوزاد کاهش پیدا کرده و از طرق ادرار و مدفوع از بدن او دفع میشود.
لازم است بگوییم شما برای درمان نیازی به خرید دستگاه فتوتراپی ندارید و می توانید با اجاره دستگاه زردی نوزاد در شهریار برای درمان زردی نوزاد در منزل اقدام کنید. ما شما را در این امر مهم یاری خواهد کرد.
اگر زردی نوزاد شما از عدد 8 تا 22 باشد میتوانید از طریق اجاره دستگاه زردی نوزاد در شهریار در منزل درمان را آغاز کنید و از خدمات زردی طب کلینیک استفاده نمایید. مشاوران ما شما را به صورت 24 ساعته پشتیبانی خواهند کرد.